Mișcarea Bauhaus
Bauhaus e un cuvânt german (bau – a construi È™i haus – casă), care desemnează „Staatliches Bauhaus”, o È™coală de artă, design È™i arhitectură, precum È™i un curent artistic extrem de influent în arhitectura, artele plastice, designul, fotografia, mobilierul È™i decorările interioare ale secolului al XX-lea. Școala de tip bauhaus a fost înfiinÈ›ată în Germania, în anul 1919, de către arhitectul de origine germană Walter Gropius. După înfrângerea Germaniei în Primul Război Mondial È™i înfiinÈ›area Republicii Weimar, un spirit liberal reînnoit a permis o creÈ™tere a experimentelor radicale în toate artele, care fuseseră suprimate în vechiul regim.
Gropius È™i-a dorit să aducă împreună mai multe ramuri artistice, care să colaboreze pentru a crea o estetică unică È™i originală, ce combină mai multe elemente distincte. Designul bauhaus a fost revoluÈ›ionar pentru vremurile sale. A transformat felul în care lumea privea designul, prin faptul că acesta a căutat să combine artele plastice cu meÈ™teÈ™ugurile, prin schimbarea relaÈ›iei dintre artă È™i industrie. Înainte de apariÈ›ia acestei È™coli de design, artele plastice – cum ar fi designul È™i arhitectura – erau situate pe o poziÈ›ie mai înaltă decât meÈ™teÈ™ugul. Însă, artizanatul, care includea, la rândul lui, discipline precum pictura sau prelucrarea lemnului, a intrat È™i el în sfera Bauhaus – aÈ™adar, toate aceste specializări au fost îmbinate pentru a crea o filozofie de design utopică, bazată pe combinaÈ›iile rezultate din colaborarea factorului estetic cu cel practic.
Conceptul după care se ghidează designul Bauhaus este definit printr-o abordare simplă È™i fără artificii, care favorizează utilitatea, iar funcÈ›ionalitatea este mult mai importantă decât extravaganÈ›a. Ceea ce este remarcabil la stilul Bauhaus sunt extrema sa unitate È™i puternica individualizare artistică, fapte care fac orice
astfel de artefacte și clădiri să fie ușor de recunoscut.