top of page

Arta decorativă în Evul Mediu

​

pexels-paolo-3993919.jpg
pexels-merve-ÅŸahin-8224782 (1).jpg
pexels-niyazi-gökdoğan-17716954.jpg

       În Evul Mediu, arta decorativă era considerată o parte importantă a artei în general È™i era utilizată în principal în scopuri religioase. Exemple de arte decorative medievale includ vitraliile, mozaicurile, icoanele È™i decoraÈ›ii ale scrierilor.

      Arta vitraliului constituie în Europa unul din cele mai principale mijloace de expresie artistică, fiind caracteristică artei gotice, ea, reprezentată prin spaÅ£iile ferestrelor din ce în ce mai înalte È™i mai luminoase, atinge apogeul. Din punct de vedere tehnic, descoperirea culorii galbene în baza argintului la începutul sec. XIV duce la îmbogăţirea È™i sublinierea impactului artistic, folosindu-se, în special, la reprezentarea nimburilor sfinÈ›ilor. Din punct de vedere cromatic, paleta restrânsă a vitraliilor gotice era, adesea, îmbogăţită cu tonuri È™i nuanÅ£e obÅ£inute prin suprapunerile de sticle colorate.                                                                                                                                                                             
      Mozaicul este arta de a crea imagini prin asamblarea unor piese mici din sticlă colorată, piatră, gresie sau alte materiale. Mozaicul este considerat o tehnică de artă decorativă, o parte a designului de interior È™i un simbol cultural È™i spiritual.
Manuscrisele luiminate sunt cărÅ£i scrise de mână, cu o caligrafie deosebită, magnific decorate cu ilustraÅ£ii în miniatură, cu majuscule transformate în opere de artă, margini de pagină fin împodobite. Denumirea provine din latinescul illuminare ÅŸi are legătură cu faptul că aceste manuscrise aveau în mod frecvent inserate foiÅ£e decorative din aur sau argint, ce dadeau strălucire paginilor.
                                                                                       

4e29a26aa43232b8-1024x682.jpg
bottom of page