Arta decorativă în România
După Revoluția din 1989, arta decorativă din România a intrat într-o perioadă de renaștere și de explorare a diversității culturale și a tradițiilor locale. În prezent, artiștii și designerii români lucrează într-o varietate de stiluri și tehnici, de la tradiționalele țesături și ceramica la designul de mobilier și de iluminat, creând lucrări care reprezintă istoria și cultura României.
Alături de valoroşii artişti ai artei decorative se situează nume remarcabile din domeniul artelor plastice: Ioana Kassargian, Ion Irimescu, Ovidiu Maitec, Oscar Han şi Paul Vasilescu, în domeniul sculpturii şi pictorul Brăduţ Covaliu, prezent în patrimoniul muzeal cu un mare număr de lucrări de pictură şi grafică.
Ideea că arta românească actuală îşi are rădăcinile în arta tradiţională a poporului nostru este sugerată prin alăturarea a două universuri de artă distincte: arta decorativă şi arta populară.
Astfel, în arta decorativă, reprezentative sunt panourile artistei
Margareta Sterian, create prin tehnica colajului, din materiale
cu motive populare tradiţionale.
Sugestivă este şi ideea alăturării vaselor de tradiţie populară de lucrările artiştilor profesionişti ceramişti contemporani.
Alte lucrări de mare importanţă artistică sunt cele ale ceramistei Eugenia Pasima şi tapiseriile semnate de Pavel Codiţă.Formele tridimensionale create în tehnica sticlei, dezvoltă generoase forme cu efecte de strălucire, cu irizări de străveziu în soare şi transparenţe rafinate.
Sculptura de factură modernă pune în valoare aspectul de originalitate şi autentic a artei româneşti.