Simbolistică
Arta decorativă este una dintre primele forme de manifestare prin artă apărute chiar dacă decorarea obiectelor se făcea instinctiv la început fără o cunoaştere temeinică a logicii şi principiilor estetice. Multe dintre aceste obiecte devin simboluri şi obiecte de cult făcând posibilă treptat definirea artei.
Arta decorativă este așadar utilizată pentru a comunica idei și mesaje subtile prin intermediul obiectelor decorative. Aceste semnificații pot fi culturale, istorice, religioase sau personale și pot fi transmise prin utilizarea unor culori, forme, materiale și tehnici specifice.
Un exemplu de simbolism în arta decorativă este utilizarea florilor și plantelor. În cultura asiatică, crinul este adesea considerat un simbol al înțelepciunii și al nobilimii, iar bambusul poate simboliza rezistența și longevitatea.
În cultura europeană, trandafirii sunt considerați a fi un simbol al iubirii și al frumuseții, în timp ce lalelele pot sugera un sentiment de perfecțiune și eleganță.
Soarele este simbolul arhetipal care se regăseşte în toate culturile lumii.Costumul popular, atât cel purtat de femei, dar și cel bărbătesc, conține nenumărate modele în componența cărora intră elemente ce simbolizează soarele sau sunt în legătură cu venerarea acestuia în cadrul cultul solar. Cercul, crucea înconjurată de un cerc, rozeta, roata, diferitele tipuri de cruci (cea simplă, crucea în M, crucea grecească și cea latină) sunt cele mai simple și evidente reprezentări ale soarelui, întâlnite și la alte popoare, de la cele europene la cele andine. Rozeta și roata sunt motive sculptate pe mobilierul țărănesc, pe stâlpii porților și ai cerdacului, pe obiectele de uz casnic, dar sunt reproduse și pe obiectele ceramice, în special pe blide și ulcioare.